Forbrukslån er populært som aldri før. Mange økonomer og eksperter rundt om i Norge begynner å bli engstelige for økningen i gjelden til nordmenn. Hvis vi ser på bruksområdene til et forbrukslån og det økte behov for status i samfunnet, så er det kanskje ikke så rart at flere og flere tar opp forbrukslån. Lånet kan brukes til hva du måtte ønske og du trenger derfor ikke å forklare noen at du ønsker å pusse opp stuen eller kjøkkenet. Og når du i tillegg ikke trenger å stille noe sikkerhet for lånet, kan betale lånet tilbake over 15 år hos de fleste bankene og får pengene på konto i løpet av et par dager, da er det selvsagt fristende for mange.
Hjemmet er et statussymbol
Mange ønsker seg fine hjem og når de ser naboen holde på med å pusse opp, så vil man gjøre det samme. Det har blitt status i Norge å ha fine hjem og det koster penger. Det er ikke alltid enkelt å få spart opp til slike forbedringer i hjemmet og da kommer forbrukslånet inn i bildet. Med en rimelig inntekt, en ryddig økonomi og egen bolig er veien kort til å få innvilget et forbrukslån. Med muligheten for å låne opp til kr 500 000 til en rente på mellom 10-15%, så er dette en enklere løsning enn å spare opp i mange år før du kan sette i gang med forbedringene.
Stor økning på lån
Det at folk låner penger til forbruk er ikke noe nytt. Dette har skjedd i mer enn 100 år, men ble for alvor populært på 1960-tallet da kredittkortene ble utbredt for alvor. Kredittkortet fungerer jo egentlig på samme måten som et forbrukslån. Du låner pengene du bruker på kredittkortet og betaler dem tilbake på et senere tidspunkt. Betaler du ikke når regningen kommer fra kredittkortselskapet, så løper det på renter, akkurat som ved et forbrukslån.
Statistikk viser at utviklingen av forbrukslån i Norge har økt kraftig de siste 15 årene. I denne perioden har det vært en økning på mer enn 10% og den samlede gjelden har økt tilsvarende. Dette betyr at folk flest tar opp mer og mer gjeld. Alle statistikkene viser også at det spesielt er forbrukslån som øker kraftig og har gjort dette i de siste mange årene. Likevel er det verdt å få med seg at kun 3% av nordmenns samlede gjeld, kommer fra forbrukslån.